Skip to main content

A PR tevékenység egyben szemléletmód is. A PR eszközök között sokféle kommunikációs eszközt találunk, melyek az egyéni kommunikációtól kezdve a tömegkommunikációig bárkit el tud érni.

A cél: a közönség megtalálása, a közönséggel való kapcsolatteremtés. Ennek elérése érdekében a megfelelő tartalom mellett meg kell találni az üzenet formáját és eszközét és a megfelelő kommunikációs csatornát is. Mindezt úgy kell elérni, hogy a lehető legkevesebb anyagi ráfordítás mellett a legtöbb anyagi hasznot hozza vállalkozás számára.

A PR tevékenység egyik közkedvelt formája az írásbeli kommunikáció.

A külvilág felé irányuló leggyakoribb PR eszköz a sajtóközlemény kibocsátása, mely terjesztése leginkább a média területén munkálkodó partner feladata.

A különféle referencia kiadványok, a szakmai leírások, a sajtótájékoztató anyagok, a kézikönyvek, mind a PR írás feladatai között találhatóak. Ezek minősége, stílusa összhangban kell, hogy legyen az adott szervezet, vállalkozás stílusával, külső megjelenésével. Ezek a kritériumok nem csak a nyomtatott sajtóra vonatkoznak, hanem az elektronikus formában keringő kiadványokra, levelekre, cikkekre is.

Az elektronikus PR írások külső megjelenését tekintve mások, tartalmi részét illetően viszont semmiben sem különbözik hagyományos társaitól.

Milyen elektronikus írásbeli PR eszközöket lehet megtalálni a PR eszköztárában?

Sajtóhírek, melyeket különböző hírportálokon találhatóak meg;

– film melléklettel egybekötött beszámolók, például egy sikeres tranzakció után;

– letölthető évkönyvek, melyek a vállalat, szervezet életének bizonyos állomásait örökítik meg.

Még sorolni lehetne, hogy mi mindent tud megoldani a PR írás, de egy a lényege: a vállalat szempontjából fontos üzenetet továbbítson közönsége felé, mely érthető formában építi ki és ápolja a kapcsolatot a vállalat és a célközönség között.

PR cikk megjelenítésről az dogpony@marketingtanacsado.hu címen lehet!