Skip to main content

A jó PR cikk úgy ad el, hogy a vevő nem is veszi észre, hogy vásárlásra, fogyasztásra lett ösztönözve.

Nem tévesztendő össze a reklámszöveggel, hiszen a reklámok zöme konkrét termékeket vagy szolgáltatásokat hirdetnek, míg a PR szöveg e termékek vagy szolgáltatások iránt kelti fel a fogyasztók érdeklődését és vásárlásra indító vágyát.

PR cikk megjelenítésről érdeklődni, árajánlatot kérni az dogpony@marketingtanacsado.hu címen lehet!

A rossz PR cikkre nagyon sok példát lehet találni a nyomtatott vagy online sajtóban. Terjengősek, sok olyan információt tartalmaznak, amely igazából nem érdekli az olvasót. Sokszor unalmas, vezérigazgatói szinten tartott előadások kivonatolását találhatjuk PR cikk címszó alatt. Holott a jó PR cikknek nem ez a lényege.

Mégis mitől jó a jó PR cikk?

Sokan – talán igazuk van, talán nincs – úgy gondolnak a PR cikkre, mint fizetett reklámlehetőségre. Ezért sokszor beleesnek abba a hibába, hogy egy cikkbe túl sok információt helyeznek el, ezzel egy hosszú, sokszor érdektelen mondathalmazt állítanak össze. Ha a PR cikk inkább hasonlít egy kis előadásra, akkor senkit nem fog érdekelni. A kiselőadásokat a termékbemutatókra kell tartogatni.

Egy jó PR cikk viszont nem a terjengőségéről ismert, hanem, hogy röviden, érdekesen ír egy adott témáról, melyet élvezet olvasni, de mégis minden fontos információt megkap az olvasó. Érdekességeket tartalmaz, mely érdekli a célközönséget, mégis hagy egy kis nyitott kérdést, mely alapján a kíváncsiság továbbra is megmarad, így akár a cikksorozat további elemeit is el fogja olvasni.

Az írásnak fontos a szöveg tagoltsága, mely könnyebben értelmezhetővé teszi az írást, a szakaszok közé lehet képeket helyezni, hogy színesebbé, érdekesebbé, vagy akár bizonyítottabbá tehetjük a cikk témájával kapcsolatos tudnivalókat.

Nem mellékes az sem, ha a PR cikkekben bizonyos fokú kreativitást is fel lehessen fedezni, amivel kapcsolatban az olvasó keresni fogja a témával kapcsolatos további írásokat.

dogpony@marketingtanacsado.hu