Skip to main content

A jó hírnév azaz a PR (Public Relations) az online világban is rendkívül fontos. Ennek azonban mi köze a SEO -hoz? Itt röviden összefoglaljuk.

Mi az az online PR cikk?

A PR cikk egy olyan szöveg ami hírértékű információkat tartalmaz egy cégről, termékről vagy egy szolgáltatásról és ez megjelenik egy vagy több hírportálon. A cikket marketing szakember írja és optimalizálja olyan szempontrendszer szerint hogy minél inkább pozitívan állítsa be a cikk tárgyát.

A szöveg jellemzően 1500-2000 karakteres és a SEO szempontokat figyelembe véve kulcsszó is szerepel benne. Nagyon fontos szempont hogy nem szabad túlzsúfolni a kulcsszavakat, hiszen elsősorban a látogatóknak készül. A SEO szempont egy nagyon kedvező mellékhatás, amit érdemes használni.

Mi köze ennek a SEO -hoz?

A külső oldalakon, neves hírportálokon elhelyezett PR cikkek növelik a jó hírnevet az emberek körében, hiszen ha például megjelenik egy cikk az index.hu címoldalán akkor az nagy népszerűségre, olvasókra és megosztásokra számíthat.

Ezek mellett nagy SEO értéke is van, hiszen ha az Index.hu „beszél valamiről” akkor azt a Google úgy értékeli hogy egy neves, régi hírportál hírértékűnek talált egy témát, ezért az onnan jövő link vagy akár csak a cégnév/termék link nélküli említése (!) is komoly hatással van a találati listákra.

PR cikkek SEO szempontok figyelembevételével

Alább összegyűjtöttük azokat a szempontokat amik fontosak a cikkek megjelenésénél. A jó PR cikk:

1. nem egy unalmas reklámszöveg
2. nem egy olvashatatlan kulcsszó halmaz
3. nem hemzseg érdektelen linkektől
4. nem hosszabb 2000-3000 karakternél
5. nem duplikált tartalom (A Google elveit figyelembe véve nem ajánlott ugyanolyan tartalmat több helyen megjeleníteni)

Viszont ezek mellett a SEO szempontokat is érdemes figyelembe venni. Tehát érdemes egy kulcsszót belerakni a címbe és a témához szorosan kapcsolódó kifejezéseket használni. A SEO esetében soha nem szabad elfelejteni azt hogy a Google célja az hogy olyan weblapokat jelenítsen meg a találati listán amik:

„Az adott témakörben MEGBÍZHATÓ forrásnak számítanak”

Ezt a szempontot érdemes figyelembe venni amikor a PR cikkes kampány esetében SEO szempontokat is figyelembe veszünk.

MI AZ ÖSSZEFÜGGÉS A SEO ÉS A PR CIKKEK KÖZÖTT?

A SEO (Search Engine Optimization = keresőoptimalizálás) lényege, hogy különféle online marketing módszerek és taktikák alkalmazásával jobb helyezést érjen el egy adott oldal számára a Google találati eredményei között. A jó SEO-hoz pedig nem csak a weboldalon publikált tartalmakra kell figyelmet fordítani. A külső weboldalakon megjelenő PR cikkek nagy SEO értékkel rendelkeznek, főleg, hogy ha neves portálokon jelennek meg, és ha meg is osztják az olvasók a cikket.

MILYEN SEO SZEMPONTOK ÉRVÉNYESEK EGY PR CIKK MEGÍRÁSÁNÁL?

Ahhoz, hogy ki lehessen használni a keresőoptimalizálás előnyeit, egy PR cikknek több SEO szempontnak is meg kell felelnie. Ilyen például:
• a releváns kulcsszavak alkalmazása
• a kulcsszavak elhelyezése
• a kulcsszavak sűrűsége
• a linkszöveg
• a cikk hossza
• a cikk felépítése
• a cikk egyedisége (azaz nem szóról szóra másolt tartalom)

CSAK A SEO MIATT ÉRDEMES PR CIKKET ÍRNI?

Természetesen nem. Egy PR cikk nem csak a Google-nak szól, hanem a célközönségednek is. Ugyanakkor tény, hogy a kettő sokszor átfedésben van egymással: az informatív, adott témában megbízható forrásnak tekinthető írásokat mind a felhasználók, mind a Google nagyra értékeli. A Google találati eredményeiben elért magasabb rangsor a fogyasztói bizalmat is növeli, és így a böngészésük során nagyobb eséllyel kattintanak majd a felhasználók a te weboldalodra.

MIÉRT ÉRDEMES SEO ÜGYNÖKSÉGRE BÍZNI A PR CIKKEK ÍRÁSÁT ÉS MEGJELENTETÉSÉT?

Egy profi online marketing ügynökség mind a SEO, mind a PR szempontjaira képes figyelmet fordítani a cikked megírása során. Továbbá arról is tud gondoskodni, hogy a cikked olyan platformon jelenjen meg, ami releváns a célközönséged számára, és SEO szempontból is nagy értékkel rendelkezik. Az ilyen marketing cégek megbízásával tehát biztos lehetsz abban, hogy a céged üzenete jókor, jó helyen, és megfelelő formában jut el a potenciális fogyasztóidhoz.