Skip to main content

Kríziskommunikáció menedzsment

Kríziskommunikáció menedzsment  Minden cég esetében előfordulhat olyan esemény, amikor belső, vagy kívül álló okok miatt megrendül a vásárlók, ügyfelek bizalma. A sokak rémálmának számító, derült égből érkező villámcsapásként megjelenő negatív híradások, a médiában megjelenő botránykeltő információk sajnos a cég további piaci jelenlétét is veszélybe sodorhatja. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a megfelelő szakemberek állnak a kríziskommunikáció menedzselés élén, akiknek már volt dolguk a hasonló helyzetekkel.

A válságszituációkra fel nem készült cégvezetés sajnos gyakran hajlamos a hirtelen cselekvésre. A helytelen kommunikáció, a pánikba esés, a tagadás, az ellentmondó sajtónyilatkozatok, vagy éppen a nyilatkozattól való elzárkózás olyan baklövéseknek számítanak, amelyeket sokan elkövetnek. A klasszikus reakciók közötti kapkodás vagy netán fenyegetőző magatartás helyett a legfontosabb a higgadtság lenne. Az átgondolt cselekvési terv érdekében mindenképpen ajánlott profi céghez fordulni, amely otthonosan mozog a kríziskommunikáció menedzselés világában.

Fontos tudni, hogy nem kell feltétlenül krízishelyzetnek kialakulnia annak érdekében, hogy felkészülhessünk egy váratlan eseményre. A válságkommunikációs terv nagy segítség lehet akkor, ha valóban hirtelen történik a baj. Az ilyen esetekre létrehozott forgatókönyvben nem csak a szükséges teendők találhatóak meg, de a követendő kommunikációs irányelvek és a sajtókapcsolatok is. Nem mehetünk el az aktualizálás kérdése mellett sem, hiszen a piaci viszonyok és a környezet folyamatosan változnak. Érdemes hangsúlyt helyezni a tréningekre és a szimulációs gyakorlatokra is, melyek az emberi tényező felkészítésében játszanak döntő szerepet.

A krízishelyzettel kapcsolatban az a legkomolyabb baj, hogy a céges image-et rendkívül negatív irányba mozdíthatja, ahonnan már igencsak nehézkes visszafordulni. Nehézkes, de nem lehetetlen. A hozzáértő szakemberek által végzett kríziskommunikáció menedzselés aktívan hozzájárulhat ahhoz, hogy a negatív hatások visszafordíthatóak legyenek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az igazán profi közreműködésnek köszönhetően akár a negatív reklám szerezte hírnevet a cég előnyére is lehet fordítani.

Az éles helyzetek hideg fejet, megfontoltságot, szakértelmet követelnek meg. Legyen szó akár kríziskommunikációs forgatókönyv készítéséről, a váratlan szituációkra való felkészülésről, akár sürgős segítségről, a PR szakértők tapasztalt társnak bizonyulnak. A stressz és a rossz döntések helyett vegye fel velünk a kapcsolatot!