Skip to main content

A reklámról mindenki tudja, hogy mit is jelent. De aki mégsem, az a PR (public relations) cikkeket is ide sorolja, holott a kettő között Ég és Föld a különbség. Bár mindkét terület a marketinghez kapcsolható, mégsem ugyanazt a célt szolgálja.

A PR cikk olyan cikk, amely egy adott cégtől, szervezettől kerül a sajtón keresztül közvetítésre. A PR cikkek lehetnek hírértékű írások, vagy akár reklám cikkek.

PR cikk megjelenítésre, megjelentetésre ajánlatkérés: dogpony@marketingtanacsado.hu!

A reklám terméket akar eladni, a PR cikknek pedig a vállalkozással kapcsolatos bizalmat, kapcsolatot kell kiépítenie a vállalkozás és a közönség között.

A PR cikk akkor hatékony, ha beszélnek róla az emberek, „Képzeld mit olvastam tegnap este!” felkiáltással a köztudatban élnek tovább. A reklámokat az emberek, ha lehet, kerülik, hiszen még a csapból is reklám folyik.

A PR tevékenység kapcsán a leendő vásárlók, fogyasztók a vállalkozáson keresztül ismerik meg a terméket, szolgáltatást, az ezzel kapcsolatos híreket olvassák el.

A Public Relations cikk a vállalkozást ismerteti meg, a cégnevét, a márkanevét ülteti el a köztudatban. Így nem fordulhat elő az az eset, hogy egy reklám hatására más vállalkozás termékeit, szolgáltatásait keressék a boltokban, az interneten. A reklámok szövegezése nem is mindig éri el a kedvező hatást, hiszen pontosan a vállalkozás neve az, amit elfelejtenek, csak a „valamilyen mosószer” szinten marad meg az emberekben.

A PR cikkek lényegesen mélyebben ültetik el üzeneteiket az olvasó elméjében, a cikk minősége és stílusa az, ami emlékezetessé teszi ezeket az írásokat, üzeneteket.

A reklámszövegekkel ellentétben megismerhetjük a vállalkozás életérzését, a termékhez vagy szolgáltatáshoz való viszonyát, ami emberibbé és nem fogyasztórobottá avanzsálja a vásárló közönséget.