Skip to main content

A PR cikk hivatalos szervezeti kommunikációs forma: egy adott szervezet által a médiában megjelenő tartalmakat értjük alatta. Habár a PR cikk műfaja meglehetősen régi, a mai napig igencsak hatékony marketing/kommunikációs eszköz lehet egy cég életében – ha tudják, hogyan alkossanak kiemelkedő PR tartalmat.

Napjainkban az internetes jelenlét rendkívül fontos, és egy vállalkozás sikere egyre inkább azon múlik, mennyire hatékonyan képes a cég termékét, vagy szolgáltatását a világhálón keresztül hirdetni, illetve értékesíteni. A hagyományos hirdetési formák jelentős mértékben veszítettek erejükből, köszönhetően annak, hogy szó szerint elárasztották az internetet.

PR cikk írás/megjelenítés érdekli? Itt kérjen ajánlatot: dogpony@marketingtanacsado.hu

Az emberek egyre nagyobb része irtózik a megszokott hirdetési formáktól, ugyanakkor mind inkább fogyasztanak tartalmat – és egy jól megalkotott értékesítési célú blogcikk vagy bejegyzés komoly bevételt generálhat.

A célközönség elérésének most is több hatékony módja létezik, és ami elsőként a vállalkozók eszébe jut, az a saját weboldal készítése, illetve a közösségi médiában való jelenlét. Ezzel azonban még korántsem értünk a feladat végére, ugyanis a keresőoptimalizálás, és a rendszeres tartalomfrissítés legalább olyan fontosak, mint a PR cikkek megjelentetése.

Az alábbi PR cikk minta és példa segítségére lesz abban, hogy könnyebben és hatékonyabban adjon ki sajtóközleményt és érje el a célközönségét. A PR cikk egyszerre hirdetés is, meg nem is: alapvetően sajtóközlemény, amit főként marketing célra használnak a vállalkozások.

A PR cikk ugyanis elsősorban tartalom, és a sikerének titka éppen ebben rejlik, mert a PR cikk másodsorban reklám. Nem keverendő össze azonban az advertoriallal!

Mi a különbség PR cikk és advertorial között?

Az advertorialt is PR cikknek szokták ugyan nevezni, ám jelentős az eltérés, mert míg a PR cikk esetében a vállalkozás sajtóközleményt küld ki, amit vagy lehoznak a szerkesztőség(ek)ben, vagy nem, addig az advertorial egy – jellemzően – az adott újságban pénzért megjelentett „támogatói tartalom”, vagy „támogatott cikk”.

Az advertorialok mellett ez ott is szokott szerepelni, hiszen a reklámtörvény értelmében az olvasóknak tisztában kell lenniük vele, hogy éppen hirdetést, vagy hirdetést megjelentető, fizetett tartalmat olvas.

A PR cikkek esetében jellemzően nem szokták az újságok pénzhez kötni a megjelenést, ám emiatt kevésbé biztos, hogy lehozzák. Itt jövünk mi a képbe! Megfelelő sajtókapcsolatokkal, profi PR szövegírókkal „szinte biztos” lesz a „kevéssé valószínűből” – lényegében csak a közlemény tartalmán fog múlni a megjelenés!

PR cikk írás/megjelenítés érdekli? Itt kérjen ajánlatot: dogpony@marketingtanacsado.hu

A közreműködésünk révén ügyfeleink PR cikke és advertorialja egyaránt ott fog megjelenni, ahol legnagyobb hatásfokkal érhetik el a célközönségüket, a megjelenítés okára optimalizált formában.

Márpedig ez éppen olyan lényeges, mint a tartalommarketing más eszközei esetében, hiszen PR és advertorial cikket alapvetően három cél miatt jelentet meg egy vállalkozás:

  1. kommunikáció,
  2. marketing, vagy
  3. értékesítés.

Mind a két tartalomtípus azért vált népszerűvé és terjedt el, mert a használatuk révén sokkal jobb hatásfokkal érhető el a célközönség, mint a hagyományos hirdetéstípusokkal, a már említett ok miatt: az emberek tartalomnak tekintik, nem pedig reklámnak.

Mielőtt megíratná a PR cikket, tudnia kell, hol fog majd megjelenni

Amikor egy PR cikk megjelentetése mellett dönt, a tartalom megalkotása mellett legalább ilyen fontos, hol és miként is fog végül megjelenni: hírportálon vagy szaklapban, nyomtatott formában és/vagy online kiadásban.

A PR cikk célja ebből a szempontból meghatározó. Ha törvényi előírás a megjelentetése, akkor adott, hol fog megjelenni, ám ha marketing célú a tartalom, akkor minden olyan médiumban helyet kaphat, ahol a célközönség elérhető.

Természetesen a marketingcél még egy hivatalos kommunikációs megjelenés esetén is jelen lehet – elvégre minden alkalom, amikor egy vállalkozás kommunikál a célcsoportjával, az egyben a vállalkozás megítélését is érinti, ez pedig a marketing területe.

Ha több hírportál és újság közül is választhat, mindig érdemes a célközönsége által kedveltet választani. Hiába jelenik meg nagyobb olvasótábor előtt más portálok esetében, ha tized annyian se foglalkoznak vele, mint lehetne!

A másik szempont az újságok és hírportálok esetében az, amit „társasági faktornak” nevezhetünk. Röviden szólva mérlegelni kell, hogy a megjelenés helye befolyásolja-e a vállalkozása megítélését, és ha igen, milyen irányban.

Nemzetközi elismerésre törekvő adatelemző vállalkozásnak aligha előnyös bulvársajtóban megjelenni, míg egy influenszereket menedzselő cég számára például egy komoly gazdasági szaklap akár aranybánya is lehet. Rendkívül felkapott jelenségről beszélünk, és egyre több közepes- és nagyvállalat él az influenszerek nyújtotta szolgáltatásokkal, tehát egy jól elhelyezett PR cikk vagy advertorial igencsak bővítheti az ügyfélkört.

A sikeres PR cikk jellemzői (minták és példák)

Hogyan írjon sikeres és minőségi PR cikket, ha még sosem foglalkozott ezzel? Kiemelten fontos a jó stilisztikai érzék és a tökéletes helyesírás, de természetesen ennél jóval többről szól egy valóban ügyfélszerzésre alkalmas PR cikk megírása.

Az alábbiakban olyan tanácsokat adunk, amelyek által Ön is hatékonyabb sajtóközleményeket írhat – vagy akár meg is bízhat minket, hogy átvállaljuk a munka oroszlánrészét Öntől.

  1. Négy szempontot tartson szem előtt

A sikeres PR cikk négy szempont alapján épül fel: informatív, objektív, hatékony és olvasmányos. Felejtse el a termelési beszámolókat és statisztikai táblázatokat, vagy a száraz közleményeket! Az emberek azért fogyasztanak tartalmakat, hogy szórakozzanak, tájékozódjanak vagy tanuljanak.

A sikeres PR cikk ezek közül a tájékozódás iránti igény elégíti ki, ám ettől még lehet szórakoztató és tartalmas is. A hatékonyság pedig egyszerűen annyit jelent, hogy a PR cikk eléri a célját: ápolja a vevőkapcsolatokat, növeli a márka presztízsét, esetleg – bár ez inkább az advertorialra jellemző – növeli az eladások számát.

  1. A bevezetés kulcsfontosságú

A PR cikk hasonlóan épül fel, mint egy újságcikk, ezért a címadás, az első mondat és az első bekezdés mind rendkívül lényegesek, mert ennyi alapján dönti el az emberek többsége, elolvassák-e egyáltalán a tartalmat.

  1. Legyen informatív és áttekinthető

Azaz derüljön ki a cikkből egyértelműen, kinek és miért íródott. A PR cikk olvasása közben kapjanak választ az esetlegesen felmerülő kérdéseikre, és egy végső összegzésben egy, legfeljebb három mondatban foglalja össze a lényeget. A célcsoport megszólítása, lehetséges igényeikre való rákérdezés egyértelműen arra ösztönzi az neten keresgélőt, hogy tovább olvasson.

  1. Erősítse meg a márkába vetett bizalmat

Mindegy, hogy milyen márkanév jelenik meg a PR cikkben (a vállalkozó neve is válhat márkanévvé, gondoljon csak a leghíresebb autómárkákra), mindenképpen olyan szövegkörnyezetben forduljon elő, ami erősíti a márka iránti elkötelezettséget és bizalmat. Sokszor ez dönt abban, hogy két, közel azonos termék közül melyiket választják a fogyasztók!

Amennyiben viszont úgy dönt, hogy a PR cikke vagy advertorialja megírását és megjelentetését inkább profikra bízza, kérjen itt ajánlatot: dogpony@marketingtanacsado.hu

 

MI AZ A PR CIKK?

PR cikk alatt olyan írást értünk, ami hírértékű információt tartalmaz egy adott cég termékeivel vagy szolgáltatásával kapcsolatban, és ezt összeköti egy általános, közérdekű témával. A közönségkapcsolatoknak (PR = Public Relations) az egyik leggyakrabban alkalmazott eszköze, aminek a fő célja az, hogy pozitívan befolyásolja az adott cég célközönségének a véleményét, és növelje a márka hitelességét a potenciális vásárlók körében.

HOGYAN NÉZ KI EGY PR CIKK?

Nincsen konkrét szabály egy PR cikk hosszára: elég informatívnak kell lennie ahhoz, hogy kielégítő választ adhasson a célközönség kérdéseire, de elég áttekinthetőnek is, hogy fenntarthassa az olvasó figyelmét. Az elvárt leütések száma persze függhet a megjelenés helyétől is. A formai követelmények közül kiemelt szerepe van a figyelemfelkeltő címnek, és persze a bevezetésnek is, aminek össze kell tudnia foglalnia a téma lényegét, és arra ösztönzi a célközönséget, hogy tovább is olvassa a PR cikket.

PR CIKK PÉLDA: HOGYAN ÍRJUNK MEG EGY ILYEN CIKKET?

Még ha a cikk egy adott cég termékeiről és szolgáltatásairól is ír, egy PR cikk nem egyenlő a közvetlen reklámozással. Több példát is lehet találni jó PR cikkekre: mindenképp kontextusba kell helyezni, hogy miért említésre méltók a cég termékei, és elegendő információt is kell nyújtania a cikknek ahhoz, hogy lássák benne a hozzáadott értéket az olvasók. Ez keresőoptimalizálás szempontjából is fontos, ugyanis a Google nagyra értékeli az informatív tartalmakat.

ELÉG, HA EGY JÓ PR CIKK MINTA ALAPJÁN LÁTUNK NEKI AZ ÍRÁSNAK?

Még ha több jó PR cikk mintát is lehet találni online, egy PR cikk sikere rengeteg tényezőn múlhat. Ha egyértelműen reklámként hat a cikk tartalma, akkor akár még árthat is a cég hírnevének, de a cikk
struktúráján és tartalmán kívül az időzítés és a megjelenés kérdése is kulcsfontosságú. Ezért is fordulnak sokan PR ügynökséghez: az ilyen online marketing cégek gondoskodnak arról, hogy a legrelevánsabb platformokon jelenhessen meg a PR cikk.